Potrivit lui Juncker, summitul UE de la Sibiu trebuie să fie un semn că „UE va merge înainte după ieșirea Marii Britanii, că Brexit nu reprezintă totul și nu va afecta viitorul Europei”.
România va prelua la 1 ianuarie 2019 președinția Consiliului UE. Pe 29 martie 2019 este prevăzută ieșirea oficială a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
La scurt timp după, Administrația Prezidențială a transmis, printr-un comunicat de presă, că președintele Klaus Iohannis „apreciază în mod deosebit mesajul de unitate a Uniunii Europene și de consolidare a proiectului european” transmis de Juncker.
„Țara noastră rămâne un partener profund atașat ideii europene și pe deplin implicat în eforturile de avansare a integrării, într-o formulă de unitate și coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre. Este angajamentul ferm al țării noastre de a contribui la consolidarea proiectului european, ca obiectiv strategic”, se mai arată în același comunicat.
Totodată, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri, în cadrul discursului anual despre starea Uniunii Europene, că România și Bulgaria trebuie acceptate cât mai rapid în spațiul de liberă circulație Schengen.
„Este timpul să aducem România și Bulgaria în zona Schengen. Și Croația trebuie adusă în Schengen, dupa ce îndeplinește condițiile tehnice. Croația merită calitatea de membru deplin, dacă vrem ca UE să ne unească continentul, mai degrabă decât să îl împartă. Trebuie să menținem o perspectivă credibilă pentru deschidere către țările din Balcanii de Vest. UE va avea mai mult de 27 de state membre”, a spus Juncker.
Președintele Comisiei Europene le-a cerut statelor din Europa, în special celor din estul continentului, să se unească, ceea ce ar putea fi un avertisment direct către țări precum Polonia și Ungaria.
„Europa se întinde din Spania către Bulgaria. Europa trebuie să respire cu ambii plămâni: plămânul estic și plămânul vestic. Altfel, continentul nostru se va sufoca”, a spus Juncker.
Jean-Claude Juncker a lăudat zona euro și susține că o piață unică puternică este calea către o Uniune Europeană mai puternică.
„Toate statele membre, cu excepția a două, sunt obligate să adere la zona euro. Aceste state membre au nevoie de sprijinul unui instrument de aderare la zona euro. Europa trebuie să poată lua decizii mai rapid și mai eficient. Trebuie să vedem o uniune economică și monetară mai agilă. Zona euro este mai rezistentă la șocuri decât în urmă cu câțiva ani. Avem nevoie de un minister european al Economiei și al Finanțelor … pentru a promova reformele structurale în statele noastre membre”, a mai declarat Juncker.
Într-un discurs susținut în Parlamentul de la București, în luna mai, Juncker declara că România trebuie să adere cât mai repede la Spațiul Schengen.
„Îmi doresc ca România să adere cât mai repede la Spațiul Schengen pentru că România o merită”, declara, la acel moment, președintele Comisiei Europene, de la tribuna plenului reunit al Parlamentului.